GIZ Kranjska klobasa Slovenija je gospodarsko interesno združenje proizvajalcev kranjske klobase.
V našem interesnem združenju GIZ Kranjska klobasa Slovenija je trinajst certificiranih proizvajalcev avtentične kranjske klobase, ki pod našim okriljem sodelujejo pri raznovrstnih projektih, povezanih s to avtohtono slovensko jedjo.
Začetki kranjske klobase segajo daleč v preteklost, natančneje v 19. stoletje. Izvira iz Gorenjske, ki je takrat skupaj z večino slovenskega ozemlja pripadala avstro-ogrski monarhiji, iz tam pa se je razširila po preostali Sloveniji.
Njen edinstven okus je postal prepoznaven celo na Dunaju, saj je v njej užival tudi cesar Franc Jožef. Kranjska klobasa je obiskala celo vesolje, ko jo je tja ponesla astronavtka s slovenskimi koreninami.
GIZ Kranjska klobasa Slovenija sodeluje pri različnih slovenskih projektih, kjer je naš cilj povečati ozaveščenost in prepoznavanje evropske sheme kakovosti zaščitene geografske oznake, ki jo ima kranjska klobasa.
Projekti, pri katerih sodelujemo:
Več o našem združenju GIZ Kranjska klobasa Slovenija in vseh naših projektih si lahko preberete na naši spletni strani, kjer lahko najdete tudi vse certificirane proizvajalce, ki sodelujejo z nami.
Z veseljem smo vam preko objavljenih kontaktov na voljo za informacije in vprašanja.
Stopite z nami v stik.